Menu
NASZE SPECJALNOŚCI

Bogracsgulas
Placki ziemniaczane po balatońsku
Danie „Siedmiogrodzkie”
Hortabogyi - Husos Palacsinta (naleśniki z gulaszem)
Zupa rybna " Ponty Halaszle"
Palacsinta a'la Gundel (Naleśnik z nadzieniem orzechowym)
 
DANIA KUCHNI WĘGIERSKIEJ
 
Śledź po balatonsku
Zupa węgierska z łazankami
Zupa mięsna z fasolką szparagową
Zupa "Ujanazi" z kurczakiem
Turnedos z sosem czosnkowym, ziemniaki + garni z jarzyn
Polędwica po węgiersku na chlebie tostowym + garni z jarzyn
Belszinszelet (pieczeń wieprzowa po węgiersku) , kluski
Łosoś po budapesztańsku
Żurek balatoński z ziemniakami
 
ZAKĄSKI ZIMNE I GORĄCE
 
Sałatka z łososia wędzonego
Tatar z łososie
Befsztyk tatarski z polędwicy
Carpaccio z polędwicy z sosem vinegrette
Camembert pieczony z cieście piwnym + sos żurawinowy
Sałatka szefa kuchni
Wątróbka z drobiu z jabłkami

ZUPY
 
Barszcz czysty z krokietem
Rosół lub barszcz z kołdunami
Zupa krem z pieczarek z groszkiem prysiowym
Zupa serowa
Zupa czosnkowa
Zupa cebulowa z grzankami
Rosół z makaronem

DANIA Z MIĘSA WIEPRZOWEGO
 
Rolada wieprzowa, kluski
Bitki z polędwiczek wieprzowych z boczkiem i sosem grzybowym, ziemniaki
Polędwiczki wieprzowe zapiekane w kruszonce czosnkowej, ziemniaki z wody
Stek wieprzowy z cebulką, ziemniaki
Filet ze schabu duszony w papryce, ryż sypki
Półmisek śląski/rolada + pieczeń, kluski, kapusta litewska/czerwona na ciepło
Golonko bez kości gotowane lub pieczone w/g wagi

DANIA Z MIĘSA WOŁOWEGO
 
Polędwica w sosie paprykowaym, ziemniaki opiekane
Polędwica panierowana w grzankach, ziemniaki odsmarzane po węgiersku
Befsztyk po angielsku z polędwicy z maslem ziołowym i ananasem, frytki
Pikantne kąski polędwicy z sałatką i Vinegrette
Stek diabelski, ziemniaki odsmażane, bukiet z jarzyn
Boeuf Strogonow z polędwicy wołowej, kluski

DANIA Z CIELĘCINY

Sznycel cielęcy po wiedeńsku, jajo sadzone, frytki
Zrazy firmowe cielęce, ziemniaki
Eskalopki cielęce po parysku, frytki
Ruloniki cielęce, kluski białe
Eskalopki cielęce z ananasam, ziemniaki

DANIA Z DROBIU

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami, kluski
Filet z kurczaka faszerowany delikatnym serem pleśniowym, ziemniaki
Sznycelki z kurczaka w sosie balsamicznym na postumencie sałaty zielonej i pomidorów
Bryzol z indyka, frytki + jarzynki gotowane na parze
Indyk w skorupce serowej + mieszanka warzywna z masełkiem
Pierś indyka w sosie śmietanowo-grzybowym, ziemniaki z wody

DANIA Z RYB

Stek z łososia z sosem z cytrusów z szafranem wg wagi
Miruna zapiekana w białym i żółtym serze z dodatkiem ziół
Filet z soli soute wg wagi z masłem czosnkowym i pieczarkami
Filet z sandacza z warzywami, pieczony w foli wg wagi
Pstrąg soute wg wagi
Pstrąg z migdałami wg wagi
Halibut panierowany wg wagi

POTRAWY SMAŻONE I OPIEKANE NA RUSZCIE

Polędwica z rusztu z masłem ziołowym, frytki
Polędwiczka wieprzowa nadziewana szpinakiem na sosie serowym, ziemniaki
Niespodzianka z grilla, frytki
Półmisek mięsa z grilla + zestaw sosów + ketchup+ bukiet z jarzyn (zestaw dla dwóch osób)
Pstrąg faszerowany ziołami i pieczarkami pieczony wfolii w.g wagi

DESERY – SŁODYCZE

Deser bananowy z lodami i sosem czekoladowym
Serniczek z gorącym sosem czekoladowym lub owocowym
Ananas w koniaku z bitą śmietaną
Naleśniki a la „Gundel”
Szarlotka z lodami waniliowymi
Torcik Marlenka

ZESTAWY LODOWE

Lody firmowe (lody mieszane, śmietana, bakalie) płonące
Lody firmowe alkoholizowane - z ajerkoniakiem lub rumem lub wisniwką
Lody afrykańskie (lody czekoladowe z likierem kawowym)
Lody waniliowe z gorącym sosem owocowym